torsdag 29 november 2012

Sugerpaste

  

Här får ni ett recept på sockerpasta som är till tårtor och dekorationer. Jag använder den mest till dekorationer, tycker att den köpta sockerpastan är bäst, men har man ingen hemma så är det praktiskt att kunna göra själv. Den är enkel att göra och den känns smidig att arbeta med. Receptet hittade jag hos Bakglädje.
1 msk gelatinpulver
60 gr kallt vatten ( 0,6 dl )
175 gr vit sirap ( 1,5 dl )
1 msk glycerol ( finns på apotek )
2 msk neutral olja eller kokosfett
800-900 florsocker ( jag använder ca 800 gr )
ev smak ( vaniljsocker eller essens ) och ev färg
Gör så här
Blanda gelatinet med det kalla vattnet. Låt stå tills blandningen stelnat.
Ställ blandningen över ett vattenbad och hetta upp tills det har löst sig.
Tillsätt sirap och glycerol och blanda ordentligt. Rör i oljan/fettet och ta bort skålen från värmen. Tillsätt eventuellt smak och färg. 
Låt blandningen svalna något. Jobba in florsockret lite i taget och blanda väl.
Jag använder degkroken i bakmaskinen på låg hastighet. Den ska vara lite kladdig,
för den stelnar något och är lättare att arbeta med om den inte är för torr.
Dessutom kan man alltid ha i mer florsocker när man ska arbeta med den.
Häll ut sockerpastan på plastfolie och plasta in den väl.
Lägg i tät påse och i tätslutande burk. Låt stå minst ett dygn innan du använder den. Den står bra i
rumstemperatur och eftersom det nästan bara är socker klarar den sig nästan hur länge som helst.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar