torsdag 2 januari 2014

Saffranskladdkaka


  
Idag den 2/1 har jag varit ute och plockat lingonris till den här kakan, helt otroligt! Varmgrader och lite snö som kom på morgonen. Den här tiden på året brukar vi ha flera dm snö och mycket kallt. Hoppas att det vänder snart och att vi får snö till Vasaloppet i alla fall.
 Den här saffranskladdkakan med mandelmassa passade bra att baka en mulen och grå dag som denna, med syrlig lingonsylt och vispad grädde. Gott!













Ingredienser

3 dl strösocker
2,5 dl vetemjöl
2 msk vaniljsocker
1 krm salt
3 st ägg
100 g mandelmassa
150 g smör
1 g saffran

Gör så här

Sätt ugnen på 200 grader.
Blanda socker, mjöl, vaniljsocker, salt i en bunke och rör sedan ner äggen.
Riv mandelmassan och rör sedan ner den i smeten.
Smält smöret, och blanda i saffran, låt det få dra en stund. Häll det sedan i smeten. Blanda väl.
Välj en form med avtagbar kant, smörj och mjöla eller häll veteströ i formen.
Grädda kakan i mitten av ugnen ca 18- 23 minuter (jag gräddade min i 20 minuter.)
Det är gott att servera den med syrlig lingonsylt och grädde.







2 kommentarer:

  1. Kakan ser saftig och god ut! Ja, visst är vädret lite annorlunda än vad det brukar vara denna årstid :) Kram!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Tack! Ja, den blev saftig och den syrliga lingonsylten passade bra till. Kram!

      Radera