lördag 29 mars 2014

Äppelpaj



Äppelpaj med maräng, en kontrast mellan syrliga äpplen och ett sött marängtäcke... Smarrigt!











 Recept

Pajdeg
150 g smör
3,5 dl vetemjöl
1 msk vatten

Fyllning
4-5 st äpplen
1-1/2 dl socker
1/2-1 msk kanel

Maräng
3 st äggvitor
1,5 dl strösocker

Sätt ugnen på 200 grader.
Finfördela smöret i mjölet till en grynig massa, tillsätt vattnet. Arbeta ihop till en deg.
Smörj en form med löstagbar kant eller använd en vanlig pajform.
Kläm ut degen i formen och nagga lite med en gaffel, ställ kallt  i ca 15 min.
Förgrädda skalet i 10-15 min.
Skala, skiva äpplena, stek dem mjuka i en stekpanna med smör, socker och kanel.
Fyll skalet.
Vispa äggvitorna till hårt skum, blanda ner sockret lite i taget.
Spritsa eller bred marängen över fyllningen.
Sätt in kakan i ugnen, sänk värmen till 150 grader. Grädda ca 15 minuter tills den fått fin färg.
Lycka till!
  


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar