tisdag 16 oktober 2012

Fönsterkakor

 
 
 
 
 
 
De här lustiga glaskakorna bakade jag för ett år sen. Hittade receptet hos Bagerskan.
Det var jätteroligt att göra dom! En lite krispig kaka som smakade frukt från fönstren. 
 
 
 
 
 
 
 

Så här gör ni
 
100 gr smör
100 gr strösocker
1 äggula, ev en till
225 gr vetemjöl
1 tsk salt
2 tsk vaniljsocker
1 tsk bakpulver
Hårda karameller eller klubbor gärna med fruktsmak.
 
Sätt ugnen på 200 gr. Vispa smör, strösocker och vaniljsocker pösigt. Tillsätt äggulan och vispa tills allt är blandat. Blanda mjöl, salt, bakpulver och häll i smeten, rör ihop, ev ha i en äggula till om degen känns torr.
 
Kavla ut degen direkt på bakplåtspapper ca 3 mm tjockt.Tryck ut figurer med pepparkaksformar och skär ut mittendelen där fönstret ska vara. Krossa klubborna med hammare och lägg hälften i varje fönster. Har du hårda karameller behöver de inte krossas utan kan läggas på hela, är fönstret litet bör de dock delas i mindre bitar.
 
Ta bort degen runt formarna och flytta försiktigt över bakplåtspappret till en plåt. Grädda ca 7-10 minuter. Kolla så att karamellen smält och inte bränns. Karamellerna får inte bubbla så mycket, och kakorna ska knappt få färg, då är de klara. dra av bakplåtspappret från plåten och låt svalna.
Lossa försiktigt från plåten.
Lycka till!

 
 
 

2 kommentarer: