fredag 20 juni 2014

Midsommar

 

Glad och trevlig Midsommar till er alla!



Den här tårtan ska vi ha till fikat i kväll! Pinockiotårta, herrgårdstårta eller brittatårta den har många namn.
Den är fylld med smörkräm, jordgubbar och grädde.
Ska bli gott!



Herrgårdstårta 

100 g rumsvarmt smör
1 1/2 dl strösocker
5 äggulor
4 msk mjölk
2 dl vetemjöl
2 tsk bakpulver

5 äggvitor
2 1/2 dl strösocker
Lite mandelspån utanpå

Fyllning
5 dl vispad grädde
Skivade jordgubbar
Smörkräm

Smörkräm
2 äggulor
1/2 dl socker
1/2 msk vetemjöl
1/2 dl grädde
50 g smör
Vispa äggulor och socker pösigt, blanda i vetemjöl och grädde.
Låt krämen sjuda tills den tjocknar, vispa hela tiden ( den bränns lätt ).
Rör i det rumstempererade smöret.
Låt kallna i kylskåp.

Vispa smör och socker poröst. Vispa ner en äggula i taget. Rör i mjölken.

Blanda mjöl och bakpulver. Rör ner det i smeten. Vispa vitorna med hälften av sockret till ett fast skum. Blanda ner resten av sockret och fortsätt vispa.
Bred ut smeten till botten i en långpanna på smort bakplåtspapper 30x40 cm.
Bred över marängen toppigt. Strö på mandelspån. Grädda i 150 grader  i nedre delen av ugnen ca 25-30 min.
Låt kakan kallna, dela den på mitten. Bred smörkrämen på den ena tårtbottnen.
Lägg på vispad grädde och skivade jordgubbar. Lägg över andra bottnen.
Jag garnerade även utanpå med grädde och jordgubbar.




Inga kommentarer:

Skicka en kommentar