torsdag 25 mars 2021

Toscakaka

 
  
 
Toscakaka! Hur gott är inte det? En klassiker som alltid gillas på fikabordet. En sockerkaka toppad med 
  knäckigt toscatäcke.

 
 

 

 

 

 Recept 

 Kaksmet

50 g smör smält

2 ägg

2 dl strösocker

2 dl vetemjöl

2 tsk bakpulver

1 dl grädde.

Glasyr

100 g smör smält

1/2  dl strösocker

1 rågad dl flagad mandel

1 msk grädde

1msk vetemjöl

1 msk sirap

 

Sätt ugnen på 175°.

Smält smöret och låt det svalna. Vispa ägg och socker poröst med elvisp. Blanda bakpulvret med mjölet.

Tillsätt det smälta smöret samt grädde i äggvispet, sikta ner mjölblandningen.

Rör smeten med slickepott till en klumpfri smet försiktigt.

Häll smeten i en smord och bröad ugnsform med höga kanter.

Grädda kakan ca 30 minuter. Kontrollera med en sticka om den är färdig. 


Förbered under tiden glasyren.

Smält smöret till glasyren i en kastrull, rör ner övriga ingredienser och koka ihop tills sockret smält. Bred 

glasyren över de färdiggräddade kakan. Grädda ytterligare ca 10 minuter tills glasyren fått en knäckig 

gyllenbrun yta. Låt svalna innan servering.

 

 

2 kommentarer: