måndag 4 oktober 2021

Kanelbullar


Idag firar vi kanelbullens dag! Finns något godare än en härlig ljummen bulle med mycket gott i som smör, kanel, rörsocker och farinsocker. Mums! Receptet kommer från Fredriks fika.

 

 

 
 
  
 
 
 
Recept
 
5 dl mjölk
1pk jäst ( 50 g )
150 g rumsvarmt smör
1, 5 dl strösocker
2 tsk nymalen kardemumma
1 tsk salt
13-14 dl vetemjöl special
 
Fyllning
 
150 g rumsvarmt smör 
1/2 dl farinsocker
1/2 dl rörsocker
2 msk kanel
 
Pensling
 
1 ägg
pärlsocker
 
 Sockerlag
 
1 dl vatten
1 dl strösocker
 
 
Gör så här:
Smula ner jästen i en bunke.
Ljumma mjölken till 30°- 35°, hellre lite kallare än för varmt och låta degen ta lite extra tid på sig istället.
Häll mjölken i bunken och rör tills jästen löst upp sig. Tillsätt smör, socker, kardemumma, och salt.
Tillsätt nästan allt mjöl, spar lite till utbakningen. Arbeta degen 10 minuter i maskin eller dubbelt för hand tills den släpper från kanterna på bunken och går att ta på utan den fastnar på fingrarna.
Låt degen jäsa 30-40 minuter.
Rör ihop alla ingredienser till fyllningen.
Kavla ut degen till en rektangel och bred på fyllning jämt på hela. Vik ihop degen längs långsidan.
Skär 1,5 cm breda remsor som du tvinnar, sedan snurrar du till en snurra och lägg änden under. Lägg på plåtar med bakplåtspapper.
Täck plåtarna med bakdukar och låt jäsa 30-40 minuter. Sätt ugnen på 250°.
Koka en sockerlag, vattnet och sockret ska koka upp sedan sjuda en liten stund så att allt socker löst sig. 
Pensla bullarna med uppvispat ägg och strö på pärlsocker. Baka mitt i ugnen 6-8 minuter tills de är gyllene både ovanpå och under bullen.
Pensla bullarna med sockerlagen när dom kommer ut ur ugnen med pensel, det gör så att bullarna blir saftiga och extra goda.



Inga kommentarer:

Skicka en kommentar