måndag 10 november 2014

Äppelkrans




 Hittade ett recept på en äppelkrans i tidningen Hembakat. Jättegott med rivet äpple, kanel och socker i fyllningen.







Så här ser kransen ut innan gräddning, det är bara penslingen med ägg och pärlsocker som fattas.



Recept

25 g jäst
2 1/2 dl ljummen mjölk
1/2 dl strösocker
1 nypa salt
1/2 tsk kardemumma
50 g smör, rumsvarmt
5-7 dl vetemjöl ( jag använde Manitoba mjöl )

Fyllning
 2 äpplen
ca 25 g smör, rumsvarmt
1/2 dl strösocker
1-2 tsk kanel

Garnering
 1 ägg uppvispat
pärlsocker
 (mandelflarn )


Gör så här
Smula jästen i en bunke. Tillsätt mjölken och blanda tills jästen lösts upp.
Tillsätt socker, salt, kardemumma, smör, och mjöl, lite i taget.
Rör ihop allt till en smidig deg. Knåda den kraftigt så att glutentrådarna blir starka. 
Låt degen jäsa under bakduk i ca 45 minuter.
Skala och riv äpplena grovt.
Kavla ut degen till en rektangel ca 1/2 -1 cm tjock, bred på smör, strö på kanel och socker samt de rivna äpplena på halva degen. Skär smala remsor från mitten av rektangeln och neråt. Rulla ihop kransen. Fäst ihop ändarna ordentligt. Dra remsan över skarven.
Lägg den på ett bakplåtspapper eller i en form. Låt kransen jäsa under bakduk i ca 30 minuter. Sätt ugnen på 200 grader.
Pensla kransen med uppvispat ägg och strö över pärlsocker och ev.  flagad mandel.
Grädda längst ner i ugnen i 30-35 minuter.




2 kommentarer: