måndag 4 mars 2019

Morotsbröd i långpanna



  
Mjukt morotsbröd med en knaprig ovansida och en sötma både från sirapen och morötterna. Hittade receptet i tidningen Hembakat. Jag tyckte det här var jättegott!


  
Ogräddade jästa bullar, de ska strax in i ugnen!
 












 Recept ca 12 st

50 g jäst
5 dl mjölk
1/2 dl rapsolja
3 dl fint rivna morötter
1 tsk salt
1/2 dl sirap eller  (1/2 dl honung i originalreceptet)
1 dl havregryn
10-12 dl vetemjöl

Garnering
1/2 dl pumpakärnor eller andra frön
flingsalt


Gör så här:
Smula ner jästen i en bunke.Värm mjölken till 37°. Tillsätt mjölken och rör tills jästen löst upp.
Rör ner olja, morötter, salt, sirap, och havregryn.

Tillsätt vetemjölet, lite i taget, och arbeta ihop degen ordentligt. Låt den jäsa under bakduk i ca 30 minuter. Sätt på ugnen 225°.

Ta upp degen och gör 12 st runda bollar, lägg dom i en bakplåtsklädd långpanna ca 30x40 cm.
Låt de jäsa ca 30 minuter.

Pensla bullarna med vatten, strö pumpafrön eller andra frön och lite flingsalt utanpå.
Grädda brödet mitt i ugnen i ca 15-20 minuter. Låt svalna under bakduk.




Inga kommentarer:

Skicka en kommentar