tisdag 5 mars 2019

Semlor




Äntligen fettisdagen! Då får man frossa i semlor, fast det har ju blivit några i förväg. Var lite nyfiken på att testa Roy Fares recept så jag gjorde en sats och de var de godaste semlor jag bakat. Det tog sin tid att göra dom men de va det värt. De blev så luftiga precis som på bageri.
 











Recept

Fördeg

200 g mjölk (2 dl)
260 g vetemjöl (4 dl)
25 g jäst

Vetedeg

160 g vetemjöl (3 dl)
1 ägg
2 g salt (0,5 tsk)
5 g malen kardemumma (1 msk)
100 g smör rumstempererat
85 g strösocker (1 dl)

Mandelfyllning

500 g mandelmassa
50 g mald mandel (1 dl)
50 g hackad mandel (o,5 dl)
5 g kardemummakärnor mortlade ( 1 msk)

Gör så här:

 1. Fördeg
Värm upp mjölken till fingervarmt. Blanda sedan i det med vetemjöl och jäst och kör det i en matberedare på mellanfart tills fördegen gått ihop till en deg, låt vila ca 15 min.

2. Vetedeg
Blanda i resterande ingredienser i fördegen och kör någon minut på låg hastighet sen lite snabbare i ca 7 minuter tills degen blivit glansig och känns elastisk. 

3. Dela degen på 14 lika stora bitar, cirka 60 g/ st. Runda bullarna med händerna och lägg på plåt med bakplåtspapper. Låt jäsa under duk till dubbel storlek i ca 1,30-2 timmar.

4. Grädda mitt i ugnen på 210 grader i ca 8-10 minuter, tills bullen fått en fin gyllenbrun färg.

5. Mandelfyllning.
Blanda samman alla ingredienser förutom mjölken till en massa, blanda sedan i lite av mjölken och blanda väl tills du har en fin mandelfyllning. Vänd ner i en spritspåse.

6. När bullarna svalnat, klipp en triangel och lyft bort locket.
Fyll sedan med mandelmassa.

7. servering.




Inga kommentarer:

Skicka en kommentar