tisdag 13 oktober 2020

Kanelbullar utan ägg och mjölk

 

Ett lite annorlunda recept hittade jag hos www.matplatsen.net på bullar utan ägg och mjölk. De blev jättegoda med en härlig fyllning av farinsocker, smör, kanel och vaniljpulver. Man penslar med sockerlag som gör att de blir glansiga och håller sig längre.


 

Recept

5 dl vatten 

50 g jäst

1 1/2 msk mortlade kardemummakärnor

1 dl strösocker

1 msk vaniljsocker

1/2 tsk salt

150 g rumsvarmt smör

12-15 dl vetemjöl

 

Fyllning

200 g rumsvarmt smör

1 1/2 dl farinsocker

1 tsk vaniljpulver

1/2 dl mald kanel

 

Sockerlag

1 1/2 dl strösocker

1 1/2 dl vatten

 

Garnering 

pärlsocker


Vispa ingredienserna till fyllningen fluffigt och ställ åt sidan. Koka upp socker och vatten till sockerlagen och ställ åt sidan.

Smula jästen i en bunke och tillsätt vattnet och rör tills jästen löst sig.

Blanda i kardemumma, socker, vaniljsocker och salt. Tillsätt smöret i bitar och blanda ner mjölet lite i taget med degkrok. Låt degen knådas ca 10 minuter. Stjälp upp på mjölat bakbord och dela den i två delar.

Kavla varje del till en rektangel och bred på fyllningen. Vik ihop degen i tre lager och skär dem i ca 15 remsor var (2-3 cm breda) Skär varje remsa som byxben dvs gör en skåra tvärs över dem men inte ända upp på ena sidan, så de fort håller ihop där. Ta byxbenet och tvinna dem. Rulla sedan ihop dem till en bulle och fäst ändan under bullen så den inte åker upp. Låt bullarna jäsa under duk ca 1 1/2 timme.

Grädda bullarna 8-10 minuter 225°C tills de fått fin färg. Pensla dem sedan genast med sockerlagen och strö på pärlsocker.

 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar