torsdag 12 november 2020

Aprikosbröd


 
Nu kan jag tipsa om ett gott aprikosbröd, receptet är från victoriasprovkok.se
Det blir så där härligt fluffiga och saftiga med aprikosbitar i. De här blir en favorit.
 
 

 

 

 


 

Recept ca 12 st

50 g färsk jäst

75 g smör

2 1/2 dl vatten

2 1/2 dl mjölk

2 msk socker

100 g hackade torkade aprikoser

1 ägg

2 tsk salt

2 dl havregryn

10-11 dl vetemjöl special

      

Gör så här:

Smula jästen i en bunke, vill du hellre använda torrjäst så går det bra men gör då som det står på förpackningen. Smält smöret i en kastrull, tillsätt vatten och mjölk och låt blandningen bli 37° inte mer. Häll blandningen över jästen och rör om tills jästen löst upp. Tillsätt socker, hackade aprikoser, salt, ägg, och havregryn. Tillsätt vetemjölet, ta lite i taget och rör om till en smidig deg eller i en assistent. Tillsätt inte för mycket mjöl, bättre att tillsätta mer vid utbaket om det blir för lite. Låt degen jäsa i bunken med en bakduk över ca 35-45 minuter.

Lägg upp degen på ett mjölat bakbord. Vänd ihop degen och skär i lika stora delar, forma till runda bröd. Lägg bröden på en plåt med bakplåtspapper, mjöla lätt ovanpå och skär snitt i ytan på bröden med en vass kniv eller ett rakblad. Låt jäsa ca 30 minuter och sätt in i ugnen på 225 grader ca 10-12 minuter. Ha koll på bröden de ska få fin färg och låta lite ihåligt när du knackar på de i ugnen. Tiden beror på storleken på bröden och ugn. Låt bröden svalna innan du skär i dem

 

 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar