tisdag 17 februari 2015

Semmelrulltårta



Idag är det fettisdagen! Har bakat något annorlunda som påminner om semlan. Det här receptet är från tidningen Baka, en vanlig rulltårta med mandelmassa, vispad grädde och karamelliserade mandlar i. 















Recept från tidningen Baka

3 ägg
150 g socker
120 g vetemjöl
5 g bakpulver
5 g vaniljsocker
1 - 2 tsk nystött kardemumma
1 msk vatten

Karamelliserade mandlar

75 g mandlar
ca 100 g rörsocker


Mandel mousse

2 gelatinblad
3-4 dl vispgrädde
300 g mandemassa

Tillagning

Rulltårta. Sätt ugnen på 250°. Täck en långpanna med bakplåtspapper.
Vispa ägg och strösocker pösigt. Blanda mjöl, bakpulver, vaniljsocker, och kardemumma och rör ner det tillsammans med vattnet. Bred ut smeten jämt över bakplåtspappret.

Grädda i mitten av ugnen i ca 5 minuter.Ta ut kakan och pudra lite socker över den. Lägg ett bakplåtspapper på kakan, lägg på en plåt och vänd upp och ner på kakan. Pensla lite vatten på det bakplåtspapper så är överst, vänta någon minut och dra försiktigt bort papperet. Låt kakan kallna under en duk eller långpanna.

Karamelliserade mandlar. Grovhacka mandeln och rosta den i en torr stekpanna på medelvärme i ca 5 minuter under omrörning. Tillsätt rörsocker och låt det smälta till ljusbrun färg. Häll snabbt upp på baklåtspapper och bred ut det lite. Låt stelna och krossa sedan mandlarna i mindre bitar.

Mandelmousse. Riv mandelmassan och blanda med lite vispgrädde till en mjuk smet. Bred ut den på rulltårtan. Lägg gelatinbladen i blöt i kallt vatten i 5 minuter. Vispa grädden, krama ur gelatinbladen och smält dem försiktigt i micron med lite vispgrädde. Blanda ner i den vispade grädden och till sist de krossade mandlarna. Bred ut moussen över tårtan och rulla ihop den från långsidan. Låt den vila en stund innan du skär upp den med skarven ner.
Lycka till!




2 kommentarer:

  1. Gott och kul med variation! Kram

    SvaraRadera
    Svar
    1. Det är alltid roligt och spännande att testa något nytt! Kram

      Radera