måndag 19 oktober 2015

Saftiga vaniljsmörbullar




Bakade smörbullar för någon vecka sen, receptet hittade jag i tidningen Hembakat, de blev riktigt saftiga och smarriga nästan som karlsbaderbröd.








Höstmys




Recept ca 25 st

50 g jäst
3 dl mjölk ljummen
1 1/2 dl strösocker
1 krm salt
3 ägg
225 g smör rumsvarmt
11-13 dl vetemjöl

Fyllning
150 g smör
1 1/2 dl florsocker
1msk vaniljsocker
(Jag gjorde lite extra fyllning, hade även i lite kokos-banan essens) 

Dekorering
1 ägg
pärlsocker

Gör så här
1. Smula ner jästen i en bunke. Tillsätt mjölken och blanda tills jästen lösts upp.
2. Tillsätt socker, salt, ägg, smör, lite i taget. Knåda degen kraftigt i några minuter. Låt den jäsa uder bakduk i ca 40 minuter.
3. Fyllning: Blanda ihop alla ingredienserna till fyllningen i en bunke. Klicka ut ca 25 små högar på en tallrik och ställ den i frysen medan degen jäser.
4. Knåda igenom degen och dela den i 25 bitar. Gör en boll av varje degbit och lägg dem i aluminiumformar ställda på en plåt.
5. Ta ut smörklickarna ur frysen och tryck ner en bit i varje bulle. Låt bullarna jäsa i ca 25 minuter. Sätt ugnen på 250 grader.
6. Pensla bullarna med uppvispat ägg och strö över pärlsocker.
Grädda bullarna mitt i ugnen i ca 6-9 min. Låt dem svalna på ett galler.




Inga kommentarer:

Skicka en kommentar