tisdag 22 december 2015

Nanaimo bars



Nainamobars har blivit ett måste till jul, receptet på dessa ljuvliga godbitar är från Canada.





Recept

Botten lagret

100 gr smör
1/2 dl socker
5 msk kakao
1 ägg uppvispat
1 tsk vaniljsocker
2,5 dl krossade digestive kex 
2 dl kokos
1 dl hackade mandlar

Mellersta lagret

100 gr smör
3 msk grädde eller mjölk
2 msk vaniljsåspulver
3 dl florsocker ( tycker det räcker med 2 1/2 dl, beror på hur söta du vill ha dem)

Översta lagret

1,2 hg mörk blockchoklad ( jag blandade ljus och mörk )
2 msk smör eller kokosfett
(Jag tillsatte daimkulor )

Smält smöret med florsockret och vaniljsockret. Tillsätt det uppvispade ägget och låt det hela sjuda tills det tjocknar.Ta av från värmen, rör i kexsmulorna, kokosen och de hackade mandlarna. Smulblandningen ska tryckas fast i en fyrkantig smord form ca 20x20 cm ( jag hade bakplåtspapper i formen, smord). 

Vispa smör, grädde, vaniljsåspulver och florsocker mjukt och krämigt. Bred över det på understa lagret och ställ kakan i kylskåp en stund..
Smält chokladen och fettet i en kastrull över vattenbad på låg värme. När chokladen svalnat något men är fortfarande flytande breder man den över kakan. Låt stå i kylskåp i tim. Skär sedan kakan i små bitar. För detta är ett mycket sött bakverk.
Mums!




Inga kommentarer:

Skicka en kommentar