söndag 20 december 2015

Saffransbullar med mandelmassa



Vad passar bättre än dessa saftiga saffransbullar med en härlig fyllning av mandelmassa, smör och florsocker till jul. Gott!






Recept ca 25 st

50 g jäst
3 dl mjölk ljummen
1 1/2 dl strösocker
1 krm salt
3 ägg
225 g smör rumsvarmt
11-13 dl vetemjöl
1-2 pkt saffran

Fyllning
150 g smör
ca 1 dl  florsocker
50-100 g mandelmassa 

Dekorering
1 ägg
pärlsocker

Gör så här
1. Smula ner jästen i en bunke. Stöt saffranet med lite socker och blanda med den ljumma mjölken, häll i mjölken och blanda tills jästen lösts upp.
2. Tillsätt socker, salt, ägg, smör, lite i taget. Knåda degen kraftigt i några minuter. Låt den jäsa uder bakduk i ca 40 minuter.
3. Fyllning: Blanda ihop alla ingredienserna till fyllningen i en bunke. Klicka ut ca 25 små högar på en tallrik och ställ den i frysen medan degen jäser.
4. Knåda igenom degen och dela den i 25 bitar. Gör en boll av varje degbit och lägg dem i aluminiumformar ställda på en plåt.
5. Ta ut smörklickarna ur frysen och tryck ner en bit i varje bulle. Låt bullarna jäsa i ca 25 minuter. Sätt ugnen på 250 grader.
6. Pensla bullarna med uppvispat ägg och strö över pärlsocker.
Grädda bullarna mitt i ugnen i ca 6-9 min. Låt dem svalna på ett galler.



Inga kommentarer:

Skicka en kommentar