fredag 7 september 2012

Mjuk Pepparkaka





Mjuk pepparkaka är en klassiker som många gillar. Smakar riktigt kryddigt och gott. Det här receptet
hittade jag i tidningen Hembakat. Av en sats pepparkakssmet blev det en stor och en liten kaka. 















Receptet

4 1/2 dl brun farin
6 dl mjöl
3 dl mjölk, 3%
2 ägg
2 tsk kanel
2 tsk kryddnejlikor
1 tsk ingefära
10 stötta kardemummakärnor
1/2 dl smält smör
2 tsk bikarbonat, utrörd i 1/2 msk ljummet vatten.

1. Sätt ugnen på175 grader. Blanda farin och mjöl i en bunke. Vispa ner mjölken. Låt blandningen stå och svälla i ett par timmar.
2. Tillsätt äggen, kryddorna och det smälta smöret. Rör till sist ner den utrörda bikarbonaten.
3.  Smörj och bröa en kakform, ca 1 1/2 liter. Klicka i smeten och grädda kakan mitt i ugnen ca 40 minuter.
Obs: Min smet räckte till 1 st 1 1/2 liter, och en liten form.




2 kommentarer:

  1. Ja, det här är en klassiker! Mycket god!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Ja visst är den god! Önskar dig en trevlig helg! Kram

      Radera