Hembakta pitabröd är supergott! Bara att frysa dom och ta upp och värma när det är dags att äta. Man kan fylla dom med kyckling, köttfärs, ost, grönsaker eller det man vill.
Det här receptet tycker jag är bäst, det är hämtat från zeinaskitchen.
Recept 15 st
25 g färsk jäst
5 dl ljummet vatten
1 tsk socker
1,5 tsk salt
ca 14 dl vetemjöl
Gör så här:
Lös upp jästen med ljummet vatten, häll i mjöl, salt, och socker. Knåda degen ordentligt en bra stund.
Minst 10 minuter för hand eller maskin tills du får en smidig och elastisk deg.
Degen ska inte vara för kompakt, häll i så mycket mjöl det behövs tills du får en smidig och lättarbetad deg.
Häll sedan direkt ut brödet på mjölat bakbord(behövs inte jäsas efter knådning). Rulla 15 st bullar, lägg dem under bakdukar eller ett tjockt badlakan. Detta så att brödet inte får en torr yta. Vila i 10 minuter.
Kavla sedan ut en boll till ett tunt bröd på ca 15 cm i diameter. De ska inte vara för tunga men inte heller tjocka.
Lägg rundlarna mellan två bakdukar eller lakan en på (undersidan mjölad) och en på ovansidan.
Låt jäsa i 1,5 timmar. Viktigt att brödet får jäsa så länge så de öppnas upp i ugnen . Värm ugnen i god tid till högsta värmen 275 grader. Låt stå i högsta temperatur i ca 15 minuter innan du gräddar bröden.
Klä plåtarna med bakplåtspapper. Vänd försiktigt bröden så att brödets undersida kommer uppåt på plåten. Jobba varsamt så du inte (punkterar) det jästa brödet. Baka sedan mitt i ugnen. Så fort brödet reser sig låter du den vara några sekunder och sedan öppnar du upp luckan och vänder på brödet med en stekspade och låt bakas ytterligare i 2 minuter. Brödet ska inte få färg utan bara bli genomgräddade.
Så fort du tar ut brödet lägger du den under dubbla bakdukar, viktigt att de täcks direkt annars hårdnar de. Låt svalna under bakduken. Servera med något gott och frys in de bröd som blir över samma dag. De håller sig i frysen upp till 4 månader. Det är bara att värma upp dem i en påse i Micro innan servering.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar