Blev så sugen på att baka saffransbröd, det blev lussebullar och vanliga bullar.
Recept
50 g jäst
150 g smör eller margarin
2 påsar saffran
2 dl socker
5 dl mjölk
250 g kvarg ( 1% )
1/2 tsk salt
2 ägg
ca 16 dl vetemjöl ( motsvarar 960 g )
ev russin
Till pensling 1 ägg
Smula ner jästen.
Smält matfettet.
Stöt saffranet med lite av sockret i en mortel.
Rör ner saffranet i det smälta smöret. Tillsätt mjölken och det ljumma degspadet ca 37°C.
Rör ut jästen i lite av degspadet. Tillsätt resten av degspadet, socker, kvarg, salt, och ägg.
Arbeta i nästan all vetemjöl och arbeta degen i ca 5 minuter i maskin eller 10 minuter för hand.
Strö lite mjöl över degen. Låt den jäsa under bakduk 30-45 minuter.
Ta upp degen på mjölat bakbord. Knåda ev i resten av mjölet.
Baka ut degen till lussekatter eller andra bullar. I mina vanliga bullar hade jag bredbart smör, vaniljsocker, mandelmassa och florsocker. Lägg dem på plåtar med bakplåtspapper eller i muffinsformar.
Låt jäsa under bakduk 30-45 minuter.
Sätt ugnen på 225 °C.
Pensla bullarna med ägg. Grädda mitt i ugnen 8-10 minuter. Låt svalna på galler övertäckt med bakduk.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar