Mjukt morotsbröd med en knaprig ovansida och en sötma både från sirapen och morötterna. Hittade receptet i tidningen Hembakat. Jag tyckte det här var jättegott!
Ogräddade jästa bullar, de ska strax in i ugnen!
Recept ca 12 st
50 g jäst
5 dl mjölk
1/2 dl rapsolja
3 dl fint rivna morötter
1 tsk salt
1/2 dl sirap eller (1/2 dl honung i originalreceptet)
1 dl havregryn
10-12 dl vetemjöl
Garnering
1/2 dl pumpakärnor eller andra frön
flingsalt
Gör så här:
Smula ner jästen i en bunke.Värm mjölken till 37°. Tillsätt mjölken och rör tills jästen löst upp.
Rör ner olja, morötter, salt, sirap, och havregryn.
Tillsätt vetemjölet, lite i taget, och arbeta ihop degen ordentligt. Låt den jäsa under bakduk i ca 30 minuter. Sätt på ugnen 225°.
Ta upp degen och gör 12 st runda bollar, lägg dom i en bakplåtsklädd långpanna ca 30x40 cm.
Låt de jäsa ca 30 minuter.
Pensla bullarna med vatten, strö pumpafrön eller andra frön och lite flingsalt utanpå.
Grädda brödet mitt i ugnen i ca 15-20 minuter. Låt svalna under bakduk.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar