torsdag 23 december 2021

Pepparkaksstad


Jag har i många år tänkt att baka en pepparkaksstad och äntligen blev det av,  det blev det faktiskt två st.  Det var så roligt att göra, det går åt en hel del kakor som ska garneras med kristyr och limmas ihop. Får försöka med ett hus nästa år. Receptet på pepparkaksdegen är från fredriksfika.allas.se













Recept pepparkaksdeg  175°
 
250 g smör
2 dl ljus sirap
4 dl socker
2 msk kanel
1 msk malen kardemumma
1 msk malda kryddnejlikor
1 tsk mald ingefära
2 dl vatten
1 msk bikarbonat
13 dl vetemjöl
 
1. Smält smör tillsammans med sirapen i en kastrull.
2. Mät upp socker och alla kryddor i en stor bunke.
3. Slå över det smälta smöret och sirapen och rör om ordentligt.
4. Häll i vattnet och rör om igen, låt blandningen svalna till rumsvarmt.
5. Blanda mjöl och bikarbonat ordentligt och sikta ner i smeten och blanda väl. Degen blir rätt lös , men den sväller under tiden den vilar. För nu ska den stå 1-2 dagar!
 
När det ska bakas av så är det bra att baka alla bitar med liknande storlek samtidigt. 175 grader mellan 5-20 minuter beroende på storlek! Skorsten ca 5 min, långsida på en vägg ca 15-20 min.





Inga kommentarer:

Skicka en kommentar