torsdag 9 december 2021

Småbröd


Testade att baka lite grövre småbröd, gjorde en blomma och garnerade med pumpafrön, solros, vallmo.


 
 

Recept

0,5 liter vatten
2,5 dl havregryn
50 g smör eller margarin
50 g jäst
1 msk socker 
1 tsk salt
0,5 tsk hjorthornssalt (kan uteslutas)
6 dl vetemjöl
2 dl grahamsmjöl grovt
1 dl rågsikt
mjöl till utbakning

Koka upp vattnet. Lägg i havregrynen i degbunken och slå det kokande vattnet över.
Klicka i smöret eller margarinet. Låt svalna till rumstemperatur ca 37°.

Smula jästen i havregrynsblandningen. Tillsätt socker och salt. 
Blanda väl och tillsätt det mesta av mjölet.

Arbeta till en smidig deg. Strö över lite mjöl, täck degen och låt den jäsa ca 30 minuter.

Sätt ugnen på 225 grader.

Knåda degen smidig på mjölat bakbord. Dela degen i 2 längder. Skär varje  längd i ca 10 bitar och rulla till släta bullar och platta till varje med handen, klipp 8 st flickar mot mitten (några cm) och kläm ihop varje flik längst ut. Lämna så mycket så att du kan lägga garneringen i mitten.

Lägg bullarna på plåt med bakplåtspapper. Jäs dem övertäckta i ca 30 minuter.

Grädda i mitten av ugnen ca 5-6 minuter.



Inga kommentarer:

Skicka en kommentar