Nu har jag testat att göra curd i olika smaker, citron, banan, jordgubbssmak, och det är så gott! Tror jag fått pippi på curd... måste nog göra rabarbersmak också, dessutom är det lätt att göra.
Man kan använda den till mycket t.ex fyllningar i tårtor blandad med grädde, bakelser, cupcake, kex, rostat bröd, scones, skorpor, våfflor m.m
Recept på lemoncurd
100 gr smör
2 ägg
1,5-2 dl socker
1,5 citroner
Tillagning
Finriv citronskalet och pressa ur saften ur citronerna. Koka upp citronskal och saft.
Häll i 1 dl socker och smör, rör tills allt löst sig. Låt svalna.
Vispa ägg och 1 dl socker poröst och blanda med citronkrämen.
Sjud på svag värme tills krämen tjocknar ca 20 min. Den får inte koka.
Häll upp på rena burkar, låt svalna och sätt på lock. Förvara i kylskåp.
Hållbarheten är 10-12 dagar.
Banan curd
Recept
2 bananer
skal och saft av en halv citron
1 - 1 1/4 dl florsocker
60 gr smör
2 ägg
1 tsk vaniljextrakt
Mixa banan och citronsaft-och skal. Häll i en kastrull och tillsätt florsocker och smör.
Värm blandningen tills smöret smält. Vispa äggen i en skål och häll på lite av
bananblandningen, vispa hela tiden. Häll sedan detta i kastrullen och tillsätt vanilj.
Vispa tills blandningen tjocknar, den skall inte koka.
Jordgubbscurd
Recept
5 dl jordgubbar ca 250 gr
1 st limeskal, rivet
1,5- 2 dl strösocker, efter smak
50 gr smör osaltat
2 ägg
Tillagning
Rensa och skölj jordgubbarna. Lägg dem i en gryta och sjud dem på svag värme i 5-10 min.
Mosa bären med baksidan av en slev.
Passera bären genom en sil och samla upp pure'n i en skål.
Tillsätt limeskal och saft.
Ställ skålen över en kastrull med kokande vatten och tillsätt socker, smör
i tärningar och uppvispat ägg. Rör om tills alla ingredienser är väl blandade.
Fortsätt att värma över vattenbad under ständig omrörning till curden är så tjock att den täcker slevens baksida, det tar ca 20-30 minuter.
Häll curden i rena varma små burkar. Håller i ca 3 veckor.
Ja, curd är så gott! Roligt att du gillade banancurd också. Kram
SvaraRaderaSå gott och bra när det är så användbart! Kram
Radera