tisdag 4 mars 2014

Semlor



Fettisdagen är här! Härligt.. jag som gillar semlor, och som tradition blir det några stycken  :) 
Två av de här semlorna fyllde jag med mandelmassa som jag blandat med vaniljkräm, i de andra pistage-massa som jag köpt på ett konditori blandat med vispad grädde.... Mums!  Receptet på semlorna är från  Söta saker.













 Jag gjorde 11 st bullar av den här satsen.

25 g jäst
75 g smör smält ( jag använde rumsvarmt )
2 1/2 dl mjölk
1 krm salt
1/2 dl socker
1 tsk stött kardemumma
6-7 dl vetemjöl
1 uppvispat ägg till pensling

Fyllning
Köpt mandelmassa och lite vaniljkräm blandas.
Grädde utanpå.
Florsocker att pudra på.

Hemgjord mandelmassa
1 dl socker
1 1/2 dl skållad och mald mandel.
Lite vatten
Blanda allt i mixer.

Smält smöret i en kastrull och tillsätt mjölken. Värm till
37 grader och häll över den smulade jästen. Rör ut och
blanda ner salt, socker, och kardemumma.
Rör sist ner vetemjölet, använd inte mer än vad som behövs för att man ska kunna arbeta degen.
Låt jäsa under duk i 30 minuter. Arbeta degen på mjölat bakbord.
Baka ut till ca 12-15 bullar. Jäs dem på plåt under duk i ytterligare 30 minuter.
Pensla med uppvispat ägg och grädda i ca 7-10 minuter i 225 grader.
Skär ett lock på varje bulle och gör en liten grop för mandelmassan.
Fyll semlorna med mandelmassa och spritsa vispad grädde. Lägg på locken, pudra med florsocker.
Ät som dom är eller med varm mjölk så kallad hetvägg.



2 kommentarer: