fredag 18 december 2020

Karlsbaderbullar med saffran


 

Det var längesen jag gjorde karlsbaderbullar hade nästan glömt hur goda de är. Jag gjorde olika modeller  bl.a. några semmelbullar. Det här receptet kan jag verkligen rekommendera. Så mumsiga!

 

 

 

 



Recept

1 pkt jäst 50 g för söta degar (färsk)

2,5 dl mjölk fingervarm

2 g (pkt saffran)

4 st ägg

250 g smör rumstempererat

1 tsk salt

1 tsk bakpulver

ca 15-16 dl vetemjöl

1,25 dl vit sirap

 

Fyllning

125 g smör mjukt

1 msk vaniljsocker

(Jag hade på 2 msk snabb marsanpulver och lite florsocker också )

 

Garnering

Man kan göra på två sätt:  När bullarna har jäst pensla med 1 ägg som vispas lite och strö på pärlsocker och flagad mandel( innan de gräddas.)              

Eller pensla bullarna( efter de gräddats )med smält smör och vänd dem i strösocker när de är varma.


Gör så här:

 Lös jästen i den fingervarma mjölken.

Blanda i saffran.

Blanda alla ingredienser och blanda i maskin 3 minuter långsamt och 7 min snabbt. Degen ska kännas smidig. Ta upp degen och forma den rund, lägg tillbaka den i bunken och täck med en bakduk och låt vila i 30 minuter.

Kavla ut degen till en rektangel på mjölat bakbord ca 50 cm lång och 30 cm bred. Bred ut det rumsvarma smöret och strö på vaniljsocker på hela degen. Vik den övre kanten till den undre och skär remsor, snurra ihop remsorna till bullar eller kringlor.

Sätt bullarna på plåt med bakplåtspapper och låt dem jäsa under bakduk i ca 1-1 1/2 timme.

Grädda bullarna i 200° ca 7-10 minuter beroende på ugn.

 


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar