torsdag 1 april 2021

Påsktårta



En härlig påsktårta med mandelbotten, mjölkchokladtryffel mellan bottnarna, och som garnering en äggkräm och några påskägg.




 

 

 

 

 

Recept 20 cm form

 

Marängbotten

4 äggvitor

100 g florsocker

150 g mandel

 

Äggkräm

4 st äggulor

1 dl vispgrädde

100 g socker

1 tsk vaniljsocker

130 g smör rumsvarmt

ev. pastafärg

 

 Mjölkchoklad tryffel

1/2 dl grädde

15 g smör

100 g mjölkchoklad

Hacka chokladen fint och lägg i en bunke. Koka upp grädde och smör i en  kastrull. Ta av från plattan och häll över chokladen, rör om tills chokladen smält ordentligt. Plasta bunken och ställ in i kyl eller frys en liten stund så att det stelnar.Vispa upp chokladen med elvisp. Detta lägges mellan bottnarna.


Vispa äggvitorna till ett hårt skum. Tillsätt sedan lite av florsockret i taget och vispa till en fast maräng.Riv eller mixa mandlarna, och vänd ner i marängen. Sätt fast ett bakplåtspapper i botten av springformen.Smöra bakplåtspappret i botten samt på sidorna av formen och bröa med ströbröd. Grädda i 160° i ca 25-30 minuter. Låt kallna. ( jag delade min botten)

 

Rör samman äggulor, grädde, socker, vaniljsocker i en kastrull. Sjud över svag värme tills krämen tjocknar (vispa det är lätt att det bränns.) Häll krämen i en vispskål och låt den kallna.  När krämen har blivit rumstempererad börja att vispa i smöret i mindre bitar. Vispa till du fått en slät och fluffig kräm. Tillsätt ev. karamellfärg. 

Dela botten i mitten, lägg på chokladtryffeln. Lägg på den övre botten, spritsa eller bred krämen över kakan. Garnera gärna med något.



Inga kommentarer:

Skicka en kommentar