lördag 16 oktober 2021

Äppelkaka med toscatäcke


När hösten är här är det gott med en äppelkaka med smak av kardemumma och knäckigt toscatäcke.
Receptet är från svt.se/recept. Servera den gärna med lättvispad grädde eller vaniljsås.

 

 

 

 

Recept 10-12 portioner

smör + ströbröd till formen

 
125 g smör rumsvarmt
2 dl strösocker
2 st ägg 
1 msk kardemummakärnor
3 dl vetemjöl
0, 5 msk bakpulver
300-500 g äpplen ( jag använde 300 g )

Toscatäcke
 
50 g smör
1, 5 msk vetemjöl 
0, 5 dl strösocker
2 msk honung
50 g mandelsplitter eller mandelspån

Tillbehör
 
 Lättvispad grädde eller vaniljsås
 
 
Sätt ugnen på 175°
Smörj och bröa en kakform med avtagbar kant 1,5 liter, ca 24 cm i diameter.
Vispa smör och socker tills det blir riktigt pösigt. Vispa sedan ner äggen ett i taget.
Finstöt kardemummakärnorna i en mortel eller kvarn.
Blanda mjöl, bakpulver och kardemumma och rör ner det i smeten. Blanda väl och fördela smeten i formen.
Skala äpplen och skär dem i mindre klyftor eller bitar. Tryck ner dem i smeten.
Grädda kakan på nedersta falsen 30-35 minuter tills den stannat. Förbered toscasmeten under tiden.
Ta ut kakan. Höj temperaturen i ugnen till 200°.
Fördela smeten över kakan.
Fortsätt grädda ytterligare 10-15 minuter högre upp i ugnen, tills toscatäcket fått fin ljusbrun knäckfärg.
 
 Toscatäcke
 
Smält smöret och tillsätt mjöl, socker, honung och mandelspån.
Låt sjuda några minuter under omrörning.

                     

 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar