måndag 7 april 2014

Praliner


 

Testade att göra praliner för några veckor sen, det var jättekul! Det tar lite tid att göra dom men är värt besväret. Det blev mörk choklad fylld med kaneltryffel.













De här silikonformarna använde jag.




För att chokladen ska behålla sin glans och kunna användas till konditorbitar,
måste den först tempereras.

Tillagning

Använd en termometer som visar upp till 50 grader.

Mörk choklad:
Värm chokladen till 48-50 grader, kyl den till 27 grader för att sedan
värma upp till 31 grader.
Mjölkchoklad:
Värm chokladen till 45 grader, kyl den till 26 grader för att sedan
värma upp till 30 grader.
Vit choklad:
Värm chokladen till 40 grader, kyl den till 25 grader för att sedan värma upp till 28 grader. 
1. Finhacka chokladen, smält halva chokladmängden över vattenbad
och värm tills du fått önskad temperatur (se ovan).
2. Tag bort skålen från värmen och rör i resterande choklad tills hela
mängden kylts ned till rätt temperatur (se ovan).
3. Ställ därefter tillbaka skålen över vattenbadet och värm upp till rätt temperatur (se ovan).

1.Temperera chokladen till formarna.
2. Pensla pralinformarna med chokladen. Låt chokladen stelna och pensla sedan en gång till så du får ett jämntjockt skal på pralinen.
3. Låt grädde koka upp, tag av från värmen. Lägg i kanel chipsen så att det smälter. Låt stå kallt.
Vispa kanelblandningen till en tryffel. Spritsa tryffeln i formarna. 
4. Fyll sedan på med choklad för att få en botten. Skrapa av överbliven choklad. Ställ i kylen. Låt stelna i kylen innan man klämmer ur pralinerna ur formen.

Det finns så många goda fyllningar till praliner t.ex.

Kanel tryffel
1 dl grädde
0,5 dl - 0,75 dl kanel chips( köpt i Canada)

Kola fyllning
1 dl grädde
1/2 dl sirap
1/2 dl socker
1 tsk vaniljsocker
Koka grädde, sirap och socker i 8-10 minuter.
Ta av från värmen och rör ner vaniljsockret. Låt svalna.

Hallontryffel
50 g vit choklad
0,5 dl hallonpure
2 tsk honung
3 tsk hallonlikör
Hacka den vita chokladen fint. Koka upp hallonpure, honung och likör, rör ner chokladen och rör tills den smält och massan är slät.



Inga kommentarer:

Skicka en kommentar