måndag 25 april 2022

Gerds dunderbröd

 


  Det här brödet har jag bakat tidigare men nu blandade jag i rågsikt och rågmjöl i så att det blev lite grövre  bröd.

 

 

 
 
 Recept
 
1 dl vetekross
1 dl rågkross
1 dl vetekli
1 dl linfrö
1 dl ( russin ) 
2 dl lingonsylt
3 tsk salt
4 dl ljummet vatten
 
5 dl kokt vatten 
10 dl vetemjöl
3 dl rågsikt
 resten rågmjöl tills det blir en lagom deg
2 pkt torrjäst blå
 
 (Obs vill man inte ha rågsikt och rågmjöl kan man ta 16 dl - 2 l vetemjöl som är i originalreceptet)
 
Blanda vetekross, rågkross, vetekli, linfrö, (russin), 2 dl lingonsylt  och 3 tsk salt i en bunke.
Häll i 4 dl ljummet vatten och rör om. Låt det svälla över natten.
 
Koka upp 5 dl vatten, häll det i blandningen. Tillsätt 2 pkt torrjäst blandat med vetemjöl, blanda i rågsikt och rågmjöl lite i taget så att det blir en smidig deg. Blanda degen ordentligt. Jag använde assistent.
Låt degen jäsa i 30 minuter under bakduk.
Sätt ugnen på 225°
Klä en långpanna med bakplåtspapper. Rulla till släta bullar och lägg på plåten. Nagga bullarna med en gaffel.
Låt bullarna jäsa under bakduk i ca 30 minuter.
Grädda brödet i mitten av ugnen ca 10-15 minuter beroende på ugn. 
Låt brödet kallna.

 
 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar