torsdag 4 mars 2021

Daimtårta



 
Den här daimtårtan bakade jag till min son när han fyllde år. Den består av mandelbotten, daimgrädde och hallon i fyllningen. Struken med choklad-marängsmörkräm och garneringen är spritsad mjölkchokladfluff. Det blev en riktig goding!

 






Recept

Börja med att göra garneringen dagen innan.

Garnering chokladfluff

3 dl grädde
180 g Marabou mjölkchoklad hackad

Värm upp grädden i en kastrull, men den får absolut inte koka!
Hacka chokladen i små bitar och rör ner dem i grädden, rör tills de smält helt.
Häll upp i en skål och ställ i kylskåp i minst 6 timmar ( helst ska den stå över natten ).
När blandningen är helt genomkall vispas den fluffig med en elvisp.

Det här receptet räcker till 1 lager i en tårta ca 24 cm eller som garnering på en tårta (Som går bra att spritsa).

 

Mandelbotten

4 ägg

4 dl strösocker

2 hg sötmandel mald med skalen på

1 tsk bakpulver

Sätt ugnen på 180°. Vispa äggvitor och socker till hård maräng, blanda i den malda sötmandeln med bakpulvret, rör ner försiktigt i marängsmeten. Häll detta i 2 mindre formar med avtagbar botten och med bakplåtspapper i som är smörat. Ställ in formarna i mitten av ugnen och grädda ca 25-30 min. Låt bottnarna kallna. Dela dom i två delar båda bottnarna. Så att det blir 4 lager.


Fyllning

4 dl grädde

2 msk kakao

2 st dubbel Daim krossad 

Några frysta hallon i botten på kakan.

Vispa grädden och blanda i de krossade daimbitarna och rör i  2 msk siktat kakao.

 
Marängsmörkräm
  (som man stryker kakan med, blir det över av smörkrämen kan man frysa den.)

4 äggvitor
3 dl socker
300-350 g smör
100 g mörk och 100 g ljus Marabou choklad som smältes över vattenbad som smaksättning. Låt svalna innan man blandar den med marängsmeten.

Blanda äggvitor och socker i en noga rengjord rostfri bunke över ett vattenbad. Rör konstant med en 
handvisp tills sockret smält ca 65 grader. Dra av från plattan.
Vispa med assistent eller en elvisp tills det blir vitt och fluffigt till det har svalnat.
Tillsätt sedan små klickar med det rumstempererade smöret lite i taget.
Vispa allt tillsammans. Tillsätt den svalna chokladen och blanda försiktigt. Blir den för varm och rinnig kan man sätta in den i kylskåpet en liten stund.

Fyll den nedersta botten med frysta hallon, fyll de tre övriga med daim fyllningen. Stryk kakan med choklad marängsmörkrämen. Garnera kakan med spritsad chokladfluff.



Inga kommentarer:

Skicka en kommentar