onsdag 17 mars 2021

Gerds dunderbröd


 Det här är ett gott och nyttigt bröd med fibrer. Det innehåller rågkross, vetekross, vetekli, linfrön, lingonsylt, och vetemjöl. Bakas med vatten och torrjäst.


 

 

 
 
Recept
 
1 dl vetekross
1 dl rågkross
1 dl vetekli
1 dl linfrö
1 dl ( russin ) 
2 dl lingonsylt
3 tsk salt
4 dl ljummet vatten
 
5 dl kokt vatten 
16 dl - 2 liter vetemjöl
2 pkt torrjäst blå
 
 
Blanda vetekross, rågkross, vetekli, linfrö, (russin), 2 dl lingonsylt  och 3 tsk salt i en bunke.
Häll i 4 dl ljummet vatten och rör om. Låt det svälla över natten.
 
Koka upp 5 dl vatten, häll det i blandningen. Tillsätt 2 pkt torrjäst blandat med vetemjöl, lite i taget. Blanda ihop degen ordentligt. Jag använde assistent.
Låt degen jäsa i 30 minuter under bakduk.
Sätt ugnen på 225°
Smörj en långpanna ca 35x40 med smör och strö lite vetemjöl utanpå, eller klä långpannan med bakplåtspapper.
Knåda igenom degen på ett mjölat bakbord. Platta ut den i långpannan, jag använde händerna så att det blir jämt.
Skär degen försiktigt med en degskrapa eller kniv så att det blir 12 rutor. Strö på lite mjöl utanpå.
Låt degen jäsa under bakduk i 30 minuter.
Grädda brödet i mitten av ugnen ca 10-15 minuter beroende på ugn. 
Låt brödet kallna.

 
 
 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar