Dammsugare
garnering.
Recept
750 g chokladsockerkaka
100 g smör
2 dl florsocker
2 dl havregryn
1, 5 dl kokt eller bryggt kaffe
1/2 - 1 msk arrak essens eller punsch (efter smak)
(Jag tillsatte lite kakao efter smak)
750 g marsipan
majsstärkelse till utbakning
Till garnering
150 g mörk choklad ( jag blandade mörk blockchoklad och ljus blockchoklad)
0, 5 tsk neutral olja eller kokosfett.
Vispa ihop smör, florsocker och havregryn krämigt med elvisp i en bunke.
Tillsätt kaffet och vispa lite till. Smula ner sockerkakan i bunke och arbeta ihop till en formbar massa med händerna.
Den ska vara lätt att forma. Upplever du att den är torr kan du tillsätta lite mer smör eller kaffe.
Dela degen i 2-3 delar och forma till rullar som är 2-4 cm breda. Lägg på en plåt med bakplåtspapper
och ställ i kylen för att bli riktigt kalla innan du täcker o dekorerar dem.
Knåda marsipanen ordentligt tills den blir mjuk o formbar. Ta hjälp av majsstärkelse om du upplever att den blir kladdig. Kavla ut marsipanen 2-3 mm tjockt.
Lägg en rulle i taget på marsipanen, rulla in den i marsipanen ett varv. Se till att marsipanen sluter ordentligt runt rullen, skär i bitar så stora du vill ha dem, ställ tillbaka på bakplåtspapper och in i kylen igen innan man doppar ändarna i choklad.
Smält chokladen över vattenbad, rör ner olja eller kokosfett när chokladen smält. Doppa ändarna i choklad och ev. kokos och vit choklad som garnering. Lägg dem på ett bakplåtspapper och låt dem stelna.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar