måndag 17 december 2012

Efvas Vaniljkola





  

Julen närmar sig med stormsteg, nu är det julstök som gäller, bla att göra kola. Den här vaniljkolan är mycket uppskattad och har en strykande åtgång, den smakar som knäck och är mjuk och len.
Vill man få den att räcka till jul, gör gärna två satser :) Ett tips är att ge bort några till julklapp det är alltid uppskattat.











Så här gör man
ca 60 st
100 gr smör
3 dl strösocker
1 msk vaniljsocker
1 dl ljus sirap
2 msk flytande glykos ( finns i matvaruaffärer )
2 dl vispgrädde
Smält smöret, häll i resten av ingredienserna.
Använd gärna en lite vidare kastrull så tar det inte så lång tid
innan kolan är klar.
Koka upp och låt sjuda på låg värme, det ska bubbla.
När smeten börjar mörkna lite gör du kulprovet. Fiska upp en halv tesked smet
 och doppa i ett glas med kallt vatten.
Kan du rulla en boll av smeten så är kolan färdig.
Häll upp i en form, ställ ut och låt kallna.
Skär i bitar och slå in i smörpapper.
Njut!!!





Inga kommentarer:

Skicka en kommentar