tisdag 25 december 2012

Karlsbadergifflar








Saffransgifflar fyllda med mandelmassa, mm... så gott!






Recept ca 20 st

25 gr jäst
100 gr smör smält
1 1/2 dl kaffegrädd
1 påse saffran
1 1/2 msk strösocker
1 /4 tsk salt
1 ägg
ca 5 1/2 dl vetemjöl

Fyllning
100 gr riven mandelmassa och lite smör
1 ägg till pensling

Sätt ugnen på 225-250 gr.
Blanda det smälta smöret och grädden, stöt saffran och blanda det i vätskan.Värm till 37 gr och rör ut jästen i smörblandningen. 
Arbeta in socker, salt, ägg och sist mjöl till en smidig deg. Knåda täck och jäs ca 30 min.

Knåda degen på lätt mjölat underlag. Kavla ut två runda plattor och sporra dem i tårtbitar, klicka ut mandelmassan vid den breda sidan och rulla ihop gifflarna lägg dem på plåt med bakplåtspapper.
Jäs ca 30 minuter
Pensla med uppvispat ägg och grädda i 8-10 minuter.
Det är fint att garnera gifflarna med florsocker utrört i lite vatten.




Inga kommentarer:

Skicka en kommentar